zaterdag 5 maart 2016

Politiek! (Ik vermoed deel 1, echt, zoveel frustratie).

Als je dacht dat ik mijn handen ga branden aan een allerhande ingewikkelde politieke statements heb je het mooi mis. Ik woon veel te kort in dit land om alle nuances te snappen, maar ik kan natuurlijk altijd een poging doen.

Ik ben natuurlijk niet helemaal bleu, ook voor de grote oversteek wist ik al wel dat het behoorlijk spectaculair is. De gemiddelde Nederlander zou hier democraat zijn, maar nu is er Bernie. Een outdoorsy socialist met vlassig haar, rosacea en een afgrijselijk New Yorks accent. Zeker voor Nederlanders klinkt het allemaal ontzettend logisch wat hij zegt, maar dan wel voor de al behoorlijk linkse Nederlander. Hillary vertegenwoordigt het establishment, en  doet het erg goed. Maar waarom zou ik in godsnaam over de democraten praten, want hoewel het wat eigenaardig klinkt een socialist en een vrouw die serieus kans maken om president van de Verenigde Staten te worden, de republikeinen zijn nog vele malen spectaculairder.

Omdat het ons nog steeds een raadsel is welke zenders in ons pakket zitten, zappen we voor de zekerheid heen en weer tussen CNN, Fox (voor het stupide vermaak van the (O'Reilly) Factor) en HBO en zo krijgen we redelijk wat republikeinse debatten mee. Want daar zijn er een heleboel van. De angry white men in de US zijn volledig de weg kwijt (temeer ook omdat ze steeds meer in de minderheid raken, aangezien de minority majority sinds 2015 een feit is) en dat heeft tot resultaat een nogal eclectische groep republikeinse kandidaten. Zoals overal ter wereld, zijn ook hier de mensen de geijkte politici zat (what else is new), en dat heeft tot resultaat dat Trump nog steeds mee doet en sterker nog, volgens de peilingen ook nog eens de meest populaire is. De beste man weet met zijn meest serieuze duckface (en vos op zijn hoofd) te verkondigen dat hij een muur gaat laten bouwen tussen de US en Mexico en dat de Mexicanen dat gaan doen en betalen. Hij wil dat moslims die in Amerika wonen zich kenbaar maken met een duidelijk zichtbaar symbool (en dan heb ik het niet over de hoofddoek) aan hun omgeving, daarnaast mogen er tot nader order geen moslims het land meer in, moeten families van terroristen (dat zijn dus de vrouwen en kinderen) gemarteld mogen worden om zo terroristen af te schrikken. Hij wordt door zijn aanhangers gelauwerd omdat hij hun taal spreekt, zegt waar het op staat en van hun is.
Maar als je te intellectuele vermogen van een doperwt hebt, moet je helemaal niet willen dat een van jezelf president wordt.
Het klinkt zo fijn, iemand die je ongenuanceerde onderbuikgevoelens begrijpt en net zo lekker lomp als jezelf zou doen verwoord, maar het is een rampzalig idee, catastrofaal zelfs.
Je moet een president willen waarvan je het idee hebt dat je er niet aan kunt tippen, met zelfbeheersing, een enorme schat aan kennis.
En iedereen met een IQ boven de 80 dacht dat de hilbillies wel tot inkeer zouden komen, maar het tegendeel blijkt waar en erger nog, het betreft niet alleen hilbillies, door het hele land wint Trump stemmen tijdens de primairies en hij lijkt niet te stoppen. Het is beangstigend en spectaculair om te volgen en het laatste woord is hier zeker nog niet over gesproken...

1 opmerking: